
Diabetes kun je dit verhelpen?
Diabetes (ook wel suikerziekte of diabetes mellitus genoemd) kun je dit verhelpen? Diabetes is een ziekte wat ontstaat omdat de regulatie van de bloedsuikerspiegel is verstoord. Door de verstoring is het suikergehalte in het bloed herhaaldelijk te hoog is. Het hormoon insuline speelt hierbij een grote rol omdat insuline de glucose vanuit voeding van het bloed naar de cellen transporteert. Insuline opent ook de cellen waardoor de glucose de cel binnen kan komen. De cellen kunnen het lichaam vervolgens voorzien van energie. Bij diabetespatiënten is dit mechanisme verstoord. Waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt of wanneer het lichaam de insuline niet meer goed kan verwerken. Dit heeft dan tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel hoog blijft wat hyperglykemie heet en de alvleesklier uitgeput raakt. Dit gebeurd omdat de alvleesklier jarenlang te hard heeft moeten werken om de bloedsuikerspiegel laag te houden.
Er zijn twee soorten diabetes: diabetes mellitus type 1 en 2.
Eigenlijk zijn er drie soorten diabetes, diabetes type 3 is een andere benaming voor de ziekte van Alzheimer. We hebben het in deze blog over type 1 en 2.
Diabetes type 1:
- Deze vorm ontstaat wanneer de pancreas geen insuline meer produceert. Dit als gevolg van een auto-immuun probleem of aangeboren tekort van bètacellen. We spreken in dit geval over diabetes type 1.
- Diabetes type 1 ontstaat vaak plotseling op jonge leeftijd en moet altijd behandeld worden met insuline.
Diabetes type 2:
- Wanneer de pancreas door allerlei omstandigheden niet meer in staat is om een correcte hoeveelheid insuline te produceren, spreken we van type 2. Het begint meestal op latere leeftijd waarbij toediening met insuline niet noodzakelijk is. Dit omdat door een leefstijlverandering, namelijk het weglaten van snelle koolhydraten, meer beweging en wat ondersteuning met supplementen, de suikerstofwisseling weer terug helpt te reguleren. Een dieet waarbij je afvalt, dus bijvoorbeeld door inname van verlaagde koolhydraten helpt ook de insuline gevoeligheid te verhogen en zo de bloedsuikerspiegel te verlagen.
- Diabetes type 2 wordt voorafgegaan door een lange periode van hyperinsulinemie. Bij hyperinsulinemie is de bloedglucosespiegel nog binnen de normale waarden, terwijl de insulinespiegel wel is verhoogd. Dit wordt veroorzaakt door insulineresistentie wat gezien wordt als de voorloper van Diabetes. Insuline resistentie is ook totaal omkeerbaar door een leefstijlverandering. Diabetes type twee is een combinatie van een uitgeputte alvleesklier en de disbalans tussen een overschot van glucose in het bloed. Hierdoor kan het tekort van glucose in de cellen niet meer worden gecorrigeerd.
- Het ontwikkelen van Diabetes type 2 sluipt er langzaam in, zo langzaam dat veel mensen diabetes hebben zonder dat ze dit opmerken. Of er geen aandacht aan besteden omdat ze het wegwuiven dat dit bij het ouder worden hoort. Zo is het mogelijk om jarenlang diabetes te hebben, zonder dat er ooit een diagnose gesteld wordt. Echter is bewustzijn hierin echt nodig omdat een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk kan zijn voor je nieren, ogen, voeten en hart en bloedvaten.
- Het doel van de behandeling van diabetes type 2 is het verminderen van de insulineresistentie. Dit door het verlagen van de snelle koolhydraten in onze voeding en er daardoor een lager insuline verbruik ontstaat. Op deze manier kan er een herstel plaatsvinden in de bloedsuikerspiegel en deze weer stabiel wordt.
Omdat het erg belangrijk is om de symptomen vroeg genoeg te herkennen noemen wij ze hieronder op.
Symptomen:
Diabetes type 1:
- Snel afvallen zonder duidelijk aanwijsbare reden
- Verminderde weerstand
- Misselijkheid (soms overgeven)
- Te hoge urineproductie
- Veel dorst en teveel drinken
- Veel honger en teveel eten
- Wazig zien
Diabetes type 2:
- Vermoeidheid
- Veel dorst en vaak plassen
- Last van de ogen (branderige ogen, rode ogen of slecht zien)
- Wondjes die slecht genezen
- Kortademigheid
- Pijn in de benen bij het lopen de zogenaamde etalagebenen
- Terugkerende infecties
- Een gram negatieve bacterie overgroei bijvoorbeeld Candida
- Het hebben van neuropatische verschijnselen in het lichaam, zoals tintelingen, maar ook pijn
- Lage bloedsuikers, hypoglykemie waarbij je zonder eten trillerig wordt
- Vernauwing van de bloedvaatjes in het netvlies
- Cravings in snelle koolhydraten
- Zin in zoet
- Moeite met het overslaan van maaltijden
Oorzaken van Diabetes
Type 1:
- Het vernietigen van de bètacellen in de pancreas door het eigen immuunsysteem
- Een aangeboren tekort van bètacellen in de pancreas
Type 2:
Een ongezond voedingspatroon met veel suikers, fruitsappen, frisdrank met suiker en andere snelle koolhydraten, bijvoorbeeld witte rijst, wit brood. Voedingsstoffen waar geen vezels in zitten.
- Teveel tegelijkertijd eten, niet meer luisteren naar je lichaam of je genoeg hebt
- Te veel eetmomenten op een dag
- Obesitas, zwaarlijvigheid, tien procent van je lichaamsgewicht verminderen geeft al een bijzonder goed resultaat!
- Te weinig bewegen, voornamelijk zittend leven
- Roken
- Genetische factoren
- Chronische stress, maar ook early life stress! Dit is stress vanuit de kinderjaren die opgeslagen wordt in het lichaam
- Zwangerschap (risicofactor voor moeder en kind in latere jaren)
Leefstijlveranderingen om diabetes te voorkomen of te verhelpen
- Gezonde en gevarieerde voeding is een must.
- Vermijd geraffineerde suikers en zoetstoffen. Stevia, maar dan wel de pure stevia is niet gevaarlijk voor de bloedsuikers. Vermijd frisdranken met suiker en zoetstoffen, maar ook vooral de vruchtensappen.
- Verminder het aantal eetmomenten per dag, we grazen teveel.
Minder eetmomenten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan dan telkens tussen de maaltijden weer een balans zoeken. - Eet voeding rijk aan Magnesium is bijzonder belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
- Magnesium vind je vooral in vette vis, noten, fruit, kelp en cacao en cacaoproducten. Ook zit magnesium volop in volkoren graanproducten, maar heel veel mensen zijn hier inmiddels intolerant voor. Heb je veel buikklachten laat dan glutenhoudende producten staan. Magnesium vergroot ook de glucosetolerantiefactor, dus is heel goed voor de opname van glucose in de cel.
- Kies voor intermittent fasting en kies een tijd lang voor een voedingspatroon met een lage hoeveelheid koolhydraten.
Periodiek vasten leidt niet alleen tot gewichtsafname, maar ook tot een stabiele bloedsuikerspiegel. Het is zelfs zo dat wanneer jij zonder moeite 16 uur niet kunt eten, je met zekerheid kunt zeggen dat je bloedsuikerspiegel normaal is. Je bent dan niet insulineresistentie en je ontwikkelt geen diabetes. - Zorg voor voldoende beweging, waarbij per dag een half uur wandelen ook beweging is.
Bewegen bevordert de insulinegevoeligheid. - Zorg voor een goede nachtrust, als dit niet werkt dan is het handig om te gaan onderzoeken waarom je niet slaapt.
Slechts slapen zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid vermindert, lees ons artikel hierover hoe je het beste slaapt - Drink groene thee.
Dit is goed voor de glucosestofwisseling en gewichtsbeheersing.
Het mag duidelijk zijn dat een leefstijlverandering bij Diabetes type 2 je echt helpt om deze ziekte te stoppen. Wil je hier onze hulp bij? Ons team van specialisten in de integrale geneeskunde weten precies hoe we dit bij jou gaan oplossen. Bel gerust voor een afspraak!