
Hoe ontstaat GORD?
Hoe ontstaat Gord? Dat is een goede vraag! Gord is de afkorting voor gastro-oesophageal reflux disease. In het kort gezegd is de klep die de maag afsluit niet meer juist functioneel waardoor de maaginhoud terugvloeit de slokdarm in. Dit terugvloeien voel je als brandend maagzuur, een probleem waar ongelooflijk veel mensen last van hebben.
Hoe ontstaat het dan precies?
Waar de slokdarm overgaat in de maag, precies dat punt ligt in het middenrif. Hier in deze overgang zit een scherpe hoek, deze heet de “Hoek van His” en functioneert als een soort klep. Die klepfunctie ontstaat wanneer de maag gevuld is en daarop het middenrif samentrekt. De maaginhoud drukt de bovenkant van de maag omhoog tegen het middenrif aan, waardoor de “Hoek van His” scherper wordt. Op deze manier voorkomt de hoek dat de maaginhoud terug in de slokdarm kan stromen. Dit mechanisme wordt ondersteund door de zwaartekracht (in verticale houding) en de spierlaag in het onderste eind van de slokdarm.
Vaak is deze afsluitende functie van deze klep verstoord, bijvoorbeeld bij een middenrifbreuk, of bij diabetes. In dat geval kan het maagzuur bij drukverhoging in de buik, bijvoorbeeld bij hoesten of bukken, gemakkelijker terug de slokdarm in lopen. Dit treedt eerder en sterker op wanneer iemand plat op zijn rug ligt, omdat dan de zwaartekracht niet meer meehelpt om het zuur in de maag te houden. Ook kan door een lage pH de maaginhoud zo gaan gisten en rotten waardoor het te lang in de maag blijft. Hierdoor zwelt de maaginhoud op en zo wordt de druk op de hoek van His te groot, waardoor de klepfunctie van de hoek van His kan verstoren. Bij zwangeren is de druk op deze klepfunctie ook verandert door de druk van de billen van de groeiende baby. Zo ontstaan de bekende zuurbranden tijdens de zwangerschap.
De reguliere behandeling van GORD zijn protonpompremmers (maagzuurremmers). Helaas kent dit veel negatieve bijwerkingen, ook omdat er vaak verwarring optreedt doordat de klachten van te weinig en teveel maagzuur hetzelfde zijn. Veel vaker is brandend maagzuur een teken van een tekort aan maagzuur dan een teveel. Maagzuurremmers maken het probleem dan alleen maar groter. Dit omdat maagzuur een cruciale rol speelt in de vertering van ons voedsel en daarvoor dient de maag zuur genoeg te zijn. Protonremmers ontzuren de maag met alle gevolgen van dien. Brandend maagzuur is een indicatie dat er iets niet goed gaat met de vertering van ons voedsel in de maag.
De symptomen van maagzuur tekort zijn
- Opboeren;
- Direct opgeblazen gevoel in de maag na het eten;
- Maagpijn;
- Brandend gevoel achter het borstbeen of in de keel;
- Vermoeidheid;
- Winderigheid;
- Het gevoel dat de maag lang gevuld blijft, soms komt zelfs het eten omhoog.
Het nemen van maagzuurremmer bij te weinig maagzuur heeft vele nadelen:
Teveel en te snel wordt er gegrepen naar maagzuurremmers. Dat we beter naar een natuurlijke oplossing kunnen zoeken bewijst het onderstaande:
- Een goede pH in de maag is bijzonder belangrijk voor een aantal functies in ons lichaam. Het splitst voornamelijk de eiwitten uit de voeding, maar helpt ook bij het splitsen van koolhydraten en vetten. Bij te weinig maagzuur of het nemen van protonremmers (maagzuurremmers) zullen deze stoffen niet goed genoeg worden afgebroken. De grootste eiwitten zitten overigens in glutenhoudende voeding en dierlijke producten.
- Maagzuur zorgt ervoor dat alle bacteriën en schimmels in onze voeding onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor worden we veel meer vatbaar voor ziektes en bacteriële infecties.
- Het zorgt voor een goede opname van vitaminen en mineralen, vooral voor B12 en ijzer.
- Bij het niet juist splitsen van de koolhydraten gaan ze dienen als voeding voor gram negatieve bacteriën en zo ontstaan er toxines in de darm die de darmwand kunnen beschadigen
- GORD kan het risico op het ontwikkelen van bipolaire stoornis, slaapproblemen, enzovoort kan verhogen.
- Een te lage zuurgraad geeft geen defensie tegen de Helicobacter Pylori bacterie en zo ontstaat er wildgroei. Een teveel aan de bacterie Helicobacter Pylori veroorzaakt een chronische ontsteking in je maagwand.
- De overgroei van schadelijke bacteriën in de darm geeft veel gifstoffen, deze moeten allemaal afgebroken worden door de lever. Waardoor de lever overbelast raakt en toxines weg gaat zetten in onze huid en vetcellen.
- De gifstoffen die ontstaan vanuit de onvolledige vertering beschadigen je darmwand en zo kan ook de leaky gut ontstaan. Onverteerde eiwitten zoals gluten en andere voedsel delen/gifstoffen komen zo in het bloed wat een chronische reactie van de immuniteit kan veroorzaken (Low Grade Inflammation) LGI. Dit kan dan uitmonden tot auto-immuunziekten. Lees de leaky gut.
- Als maagzuur regelmatig in aanraking komt met de slokdarm kan dit littekenweefsel veroorzaken. Dit maakt de slokdarm gevoeliger voor kanker.
- Chronisch gebruik van maagzuurremmers kan nierinsufficiëntie veroorzaken.
Er zijn verschillende oorzaken ten grondslag van te weinig maagzuur waardoor GORD ontstaat. Omdat het hebben van te weinig maagzuur veel problemen veroorzaakt zoals hierboven omschreven, willen we ook even de oorzaken daarvan belichten.
Oorzaken van te weinig maagzuur
- Dit kan ontstaan door ouderdom.
- Stress vreet energie en daarom heeft het lichaam minder energie over voor het perfectioneren van onze spijsvertering.
- Het moeizaam verteren van bepaalde voeding zoals gluten, waardoor de maaginhoud ook te lang in de maag blijft.
- Tekorten aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur. Onder andere B1 en zink. Als je bewerkte voeding eet, krijg je snel een tekort aan deze voedingsstoffen.
- Een slecht gebit of amalgaamvullingen kunnen de maagzuurproductie ontregelen.
- Te veel suiker en koolhydraten verstoren de bacterie balans in de maag en verhogen zo het maagzuur.
- Diabetes type 2 omdat diabetes een beschadiging aan de zenuwen kan brengen die helpen de maag te ledigen.
- Obesitas.
- Insuline resistentie, omdat de alvleesklier constant teveel insuline moet produceren en zo te weinig capaciteit over heeft om de spijsverteringsenzymen aan te maken.
- Ook medicaties zoals ontstekingsremmers en pijnstillers omdat deze de beschermende slijmvliezen van de maagwand aan tast.
Gord geeft vele ongemakken
Gord geeft vele ongemakken en vaak zo ernstig dat een dagelijks leven totaal kan bepalen. Het constante branden in de keel van het maagzuur is dermate belastend voor de slijmvliezen. Wat minder bekent is is dat hierdoor zelfs stembanden kunnen worden aangetast.
Als je dit probleem hebt, dan wil je hier heel graag een oplossing voor. Door leefstijlaanpassingen is dit ook eigenlijk best snel te verhelpen. Onze leefstijl specialisten staan voor u klaar om dit met u aan te pakken. Het is heerlijk om weer alles te kunnen eten, dus bel gewoon voor een afspraak!