
Vijf tips om Mindful te eten
Vijf tips om Mindful te eten, misschien heb je er wel eens over gehoord in verband met gewichtsverlies. Maar Mindful eten is meer, veel meer. Momenteel is er veel wetenschappelijk onderzoek naar chronische stress die de maag-darmfunctie verstoort. Zie wetenschappelijk onderzoek.
Stress belemmert de vertering van je eten, met alle gevolgen van dien. Iedere vorm van chronische stress heeft een verstorende invloed omdat de sympaticus (onderdeel van ons totale zenuwstelsel) dan overactief wordt. Hierdoor word je nerveus, onrustig, krijg je een versnelde hartslag en slaap je minder goed. Als je voeding neemt die rijk is aan biologische groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten – dus zonder suikers en geïndustrialiseerde voeding – dan bevordert dit de werking van het parasympathische zenuwstelsel wat kalmte brengt aan het sympathische stelsel.
Mindful eten geeft dominantie van het parasympathische zenuwstelsel
Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen en een juiste effectieve hoeveelheid spijsverteringssappen. Daarnaast zorgt het voor een snellere darmbeweging en het verwijden van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel toe. Omdat al deze acties het lichaam veel energie kost, kan dit het beste door het lichaam geregeld worden vanuit rust. Lees ons interessante artikel over het darmmicrobioom. Zie perfect werkende darmen.
Mindful eten zorgt dat er een dominantie komt van het parasympathische zenuwstelsel en op deze manier komt dit jouw vertering en rust ten goede. Toch best belangrijk vinden wij.
Mindful eten zorgt ervoor dat je stilstaat bij de ervaring die eten je geeft van moment tot moment. Zodat het lichaam veel effectiever kan reageren in de spijsvertering en er minder klachten ontstaan. Mindful eten is overigens geen dieet om af te vallen, maar doordat je zo bewust eet, voel je dus ook sneller wanneer je vol zit. Hierdoor ga je vanzelf minder grazen en verminderen de dagelijkse calorieën die je inneemt. Je neemt dus niets weg maar voegt aandacht en ontspanning toe.
Volg deze tips om Mindful te eten
- Zorg voor zo min mogelijk afleiding tijdens het eten:
Geen computer, geen tv, tablet of gsm. Ook lezen, telefoneren autorijden, drukke gesprekken en fietsen, leidt de aandacht te veel af. Als je teveel wordt afgeleid tijdens het eten, dan eet je snel veel meer. Dat heeft ook effect op het eten wat je gedurende de dag doet omdat je dan (vanwege de onrust van het sympathische stelsel) de hele dag teveel eet. Ook registreren je hersenen door de afleiding niet volledig dat je aan het eten bent, waardoor er te weinig verzadigingshormoon wordt aangemaakt. Als je eet, eet dan en doe verder helemaal niets. - Neem kleinere happen en pas je porties aan:
Je ervaart daardoor meer smaak en eet je dus minder. Eet nooit rechtstreeks vanuit de verpakking je hebt namelijk geen idee hoeveel je dan eet, het is altijd meer. Leg je eten op een bord, leg de verpakkingen weg en eet niet meer dan wat je van tevoren had bepaald. Eet ook altijd drie hoofdmaaltijden en niet meer dan drie snacks. Dus als je iemand iets ziet eten, eet niet automatisch mee. Wees altijd bewust van wat je in je mond stopt en eet ongeveer op dezelfde tijden, maar alleen als je ook echt honger hebt. Je lichaam gaat zich daar automatisch op instellen en voorbereiden. - Eet langzaam en kauw grondig je eten:
Door langzaam te eten ben je veel meer in contact met je voeding en wat dit met je doet. Je ervaart dus veel sneller een gevoel van verzadiging. Kauw iedere hap ongeveer 30 keer, de enzymen in je speeksel worden dan in de juiste hoeveelheid aan wat je eet toegevoegd. Dat bevordert de vertering. - Gebruik je zintuigen:
Weet dat je zintuigen ook mee bepalen of je genoeg hebt gegeten. Wanneer je met concentratie en focus eet en aandacht besteedt aan de geur, smaak, kleur – dus wat de zintuigen waarnemen – dan ben je ook sneller verzadigd. Als je minder zintuiglijke informatie krijgt, dan is dat het teken dat je genoeg hebt gegeten. Dus eet bewust en met aandacht! - Pauzeer na elke hap door je vork neer te leggen:
Door telkens de maaltijd te onderbreken, eet je langzamer en ben je bewuster in het ontvangen van je verzadigingsgevoel. Telkens als jij tussen de happen je vork neerlegt, kun je namelijk besluiten dat je genoeg hebt gegeten en of je nog meer wilt.
Zeven soorten honger
Weet je dat er zeven soorten honger bestaan?
- Ooghonger: Is heel effectief en laat je veel meer eten dan je denkt. Je krijgt honger door eten te zien of anderen te zien eten, zelfs al het in een reclame gebeurd of door een acteur van een film. Als je iemand iets zoets ziet eten, loopt het water letterlijk je mond in, je kunt dit dan amper weerstaan.
- Neushonger: Ken je dat? Je loopt langs een bakker, je ruikt het brood en meteen krijg je zin in eten, dat is “neushonger”.
- Mondhonger: Soms kun je ineens het gevoel hebben dat je een bepaald iets in je mond wilt proeven. Meestal gaat het dan om een bepaalde smaak of textuur.
- Maaghonger: Als je maag echt knaagt, geeft je hij aan dat hij leeg is en er gegeten moet worden.
- Lichaamshonger: Ook je lichaam kan dit aangeven door je bijvoorbeeld moe of trillerig te laten voelen van de lage bloedsuikers. Mensen kunnen ook geïrriteerd raken van de honger.
- Hoofdhonger: Zijn de stipte regels waarnaar je luistert en de afspraken die je met jezelf maakt over eten. Het zegt dus niets over het feit dat je werkelijke honger hebt. Leer naar je lichaam te luisteren dat is veel beter.
- Harthonger: Je eet door emoties of uit stress. Deze honger is ook heel moeilijk te beheersen.
Mindful eten is weten waarom je wilt eten, om wat voor honger het gaat en dat je bewust kiest om wel of niet te eten. Daarnaast laat het je weten wat het juiste antwoord is op je behoefte. Zo kun je altijd goed je eten verteren en ontstaan er veel minder buikklachten. Als je deze vijf tips volgt om mindful te eten dan zorg je goed voor je buik en je vertering.
The Stress-Digestion Connection
Stress is gerelateerd aan diverse functionele gastro-intestinale aandoeningen (FGID) zoals het prikkelbaredarmsyndroom (IBS) en functionele dyspepsie. Met alle darm- en buikklachten is het raadzaam om een andere relatie met voeding te krijgen. Heb je hier hulp bij nodig of meer informatie, maak dan eens een afspraak met onze therapeuten of artsen. We helpen je heel graag met deze tips en onze adviezen om mindful te eten en weer te kunnen genieten!