
Werkgever, neem de overgang serieus!
Werkgever neem vooral de overgang serieus, hierdoor ontstaan veel klachten die voorkomen kunnen worden. Jasje uit, raam open, raam dicht, jasje weer aan. Of nee, toch maar weer uit en dat raam weer open. Het is zoeken als je lichaam haar eigen plan trekt, ook omdat elke lichaam anders is en de ernst en mate van klachten verschillen. Het is al helemaal niet gemakkelijk als dat ook nog eens moeilijk bespreekbaar is. Anno 2021 wordt de overgang nog lang niet altijd serieus genomen, maar dat heeft wel grote gevolgen. Lees dit onderzoek overgang en werk.
De overgang is een onvermijdelijke ingrijpende fase in het leven. Het zet de hormoonhuishouding op z’n kop en kan allerlei klachten veroorzaken, zowel lichamelijke als mentale, of allebei. Om, maar wat lichamelijke klachten te noemen: opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, slapeloosheid, vermoeidheid, gewichtstoename, menstruatiestoornissen, dunner wordende huid, dunner wordend haar, hoge bloeddruk. Mentale klachten zijn bijvoorbeeld gespannenheid, nervositeit, vergeetachtigheid, depressiviteit, terugkomen van verdrietige/ traumatische herinneringen, angst en innerlijke onrust. Logisch dat dit ook van invloed is op het werk en daarom is het serieus nemen van de overgang door de werkgever een must.
Ziekteverzuim door de overgang
Jarenlang vond men de overgang een privézaak van de vrouw die dat zelf, maar moest oplossen. Gelukkig is er de laatste jaren meer maatschappelijk begrip gekomen voor de overgang en dat is ook hard nodig. Bij Westerse vrouwen begint de overgang tussen het 40ste en 60ste levensjaar. In Nederland zijn dat maar liefst ruim 1,8 miljoen vrouwen. Daarvan heeft ongeveer 60% milde klachten en 20% ernstige klachten. (CBS 2019). Vooral bij vrouwen die ernstige overgangsklachten hebben blijkt uit verschillende onderzoeken dat hun werkvermogen minder wordt (Jack, Geukes en Griffith, jaartal??). Het is zelfs zo dat 37% van alle ziekteverzuim bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar wordt veroorzaakt door overgangsklachten. Reden genoeg om als werkgever de overgang serieus te nemen.
Stereotypering
Zowel voor vrouwen zelf als voor werkgevers is het belangrijk dat deze groep gezond aan het werk kan blijven. Lacherig doen over de overgang of het zelfs belachelijk maken, draagt daar niet aan bij. Net zomin als discriminatie, stereotypering en stigmatisering. Werkgevers kunnen hier een belangrijke rol in spelen door de overgang serieus te nemen en het daarnaast intern bespreekbaar te maken. Goede voorlichting is niet alleen voor vrouwen zelf belangrijk, maar dus ook voor leidinggevenden en HR-adviseurs. Je bereikt nou eenmaal meer met begrip en steun.
Werkgever, werk mee!
Er zijn gelukkig allerlei mogelijkheden om overgangsklachten te verminderen. Er zijn homeopathische middelen en chemische of bio-identieke hormonen. Maar ook het aanpassen van leefstijl, andere voeding en lichaamsbeweging kunnen helpen om klachten te verminderen. Werkgevers kunnen bijdragen door een goede werksetting te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator, een ruimte om je op te kunnen frissen of het aanpassen van de werkuren. Praat met je werknemer en zoek samen naar een oplossing.
Winst
De overgang is het verliezen van je vruchtbaarheid. Het sluit een periode in je leven af en dat is soms best even slikken. Gelukkig brengt de overgang ook mooie dingen. Duidelijkere keuzes kunnen maken, minder prestatiedruk en bezinning over wat nu je nu echt belangrijk vindt. Een vrouw die meer rust heeft gevonden en sterker in haar schoenen staat, is ook voor werkgevers heel waardevol. Dus werkgever neem de overgang serieus! Kom eens met ons hierover praten, we kunnen je helpen!